Melon Necrosis consultancy project

Innovatieve beelddetectie

Een van onze bekendste consultancy projecten is die voor Agrícola Famosa, ’s werelds grootste leverancier van gele honingmeloenen in Brazilië. Hier heeft TechNature aan de hand van verschillende moderne beelddetectietechnieken gezocht naar een manier om in een zeer vroeg stadium meloenen die schade door het necrotische vlekkenvirus gaan vertonen eruit te filteren. 


De gele honingmeloen is namelijk gevoelig voor het ontwikkelen van dit vlekkenvirus. Het kan ontstaan door teeltomstandigheden, koeling en verwerking. De vraag die Agrícola Famosa ons stelde: 


‘Hoe komen de vlekken op gele honingmeloenen tot stand? En hoe kunnen we met deze informatie ervoor zorgen dat we al in een vroeg stadium detecteren of zich bruine vlekken zullen gaan ontwikkelen?’

Meer inzicht dankzij detectietechnologie

Tijdens het project zijn verschillende detectietechnieken toegepast, zoals spectroscopie, multi-spectral imaging, chlorofyl fluorescentie en color imaging. Verschillende detectietechnieken gaven verschillende beelden en zo konden bijvoorbeeld de kenmerkende randen op een meloen en mogelijke oorzaken van het vlekkenvirus inzichtelijk gemaakt worden.

Van Nederland tot Brazilië

Het consultancy project is deels in Nederland en deels in Brazilië uitgevoerd. Detectietechnieken zijn in NL getest en ter plekke doorontwikkeld. Het resultaat is dat Agrícola Famosa meloenen nu kan sorteren voordat vlekken op de buitenkant van de meloen zichtbaar worden. De meloenen die aangetast zijn kunnen hierdoor gescheiden worden van de rest.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?


Maak een afspraak