De gele honingmeloen kan bruine necrose vlekken ontwikkelen als gevolg van een combinatie van teeltomstandigheden, koeling en verwerking. In dit project is onderzocht hoe de vlekken tot stand komen en hoe in een vroeg stadium gedetecteerd kan worden of een meloen bruine vlekken zal ontwikkelen. In dit project zijn diverse detectietechnieken getest in Nederland en ter plaatse in Brazilië. De ontwikkelde detectiemethoden maken het mogelijk om dergelijke meloenen uit te sorteren voordat de vlekken zichtbaar worden. De klant, Agricola Famosa, teelt 8000 ha meloenen en is daarmee grootste meloenenproducent ter wereld.

Detectietechnieken
De volgende detectietechieken zijn uitgeprobeerd: spectroscopie, multi-spectral imaging, chlorofyl fluorescentie en color imaging. Voor de fluorescentie opstelling is een afscherming ontwikkeld zodat de meting niet door omgevingslicht beïnvloed kon worden. Op deze meting was duidelijk zichtbaar wanneer een meloen weinig chlorofyl bevatte, zoals op een plek waar de meloen weinig zonlicht opnam, op het contactoppervlak met de bodem.
Resultaten
In onderstaande fotoreeks vind u enkele voorbeelden van detectieresultaten. Zo is te zien dat de ‘netting’ randen goed zichtbaar te maken zijn op de meloen. Tevens is een foto te zien van detectie van de bruine vlekken in het infra-rood.