IRISS

Intelligent Rose Inspection & Sorting System

Het verwerken en sorteren van rozen moet anders aangepakt worden vertelden rozenkwekers ons eind 2014: het moet veel nauwkeuriger en gemakkelijker! Dit vormde één van de drijfveren voor de ontwikkeling van IRISS (Intelligent Rozen Inspectie & Sorteer Systeem).

Het IRISS systeem is het eerste sorteersysteem die bossen van uniforme kwaliteit kan uitsorteren, dankzij toepassing van de laatste know-how in 3D beeldanalyse. De knopcamera is in staat om de knophoogte, knopbreedte, kleur, openstand (rijpheid) en scheefstand te meten met mm nauwkeurigheid. De steelcamera is eveneens in staat de lengte, dikte en kromming tot op de mm nauwkeurig te meten. Door deze nauwkeurigheid is het voor tuinders voor het eerst mogelijk om harde productspecificaties te kunnen garanderen aan afnemers, een unicum in de bloemenhandel. Daarnaast kunnen de mooiste rozen in een aparte premium kwaliteit uitgesorteerd worden, zodat hogere marktsegmenten beter voorzien kunnen worden.

Het is reeds gebleken dat bloemenhandelaren veel waarde hechten aan kwaliteitsgaranties. De IRISS rozen zijn te herkennen aan het handelsmerk ‘Inspected by IRISS’. Ga voor meer informatie naar www.iriss.nl.

Bediening

De IRISS bediening maakt gebruik van een database waarin alle meetwaarden van rozen zijn opgeslagen. Door big-data analyse krijgt een kweker gedetailleerd inzicht in meetwaarden en in het effect van gewijzigde sorteerinstellingen. De bediening geeft ook inzicht in afkeuringen op o.a. steellengte. Hiermee krijgt de gebruiker meer gevoel bij zijn instellingen en is hij volledig in control.

Knop camera

De knopcamera gebruikt meerdere aanzichten om een volledig beeld van de roos te krijgen. De beeldverwerking vormt vervolgens de belangrijkste stap voor een betrouwbare meting. Immers is geen enkele roos hetzelfde en daarom is aanpassingsvermogen van de software vereist om met de grote natuurlijke variatie om te gaan.

Beeldverwerking

De beeldverwerkings-software beschikt over adaptieve algoritmen om de natuurlijke variatie van de roos goed af te handelen. Zo filtert de software bijvoorbeeld loshangende bloemblaadjes weg zodat een dergelijke knop niet te groot gemeten wordt, deze filtering wordt roos-afhankelijk toegepast.

Uniformiteit

De nauwkeurige knop- en steelmetingen maken het mogelijk om in elke denkbare samenstelling te sorteren. Door het prioriteren van productklassen kiest de gebruiker zelf hoe de bossen gerangschikt worden. Zo komt elke roos in de juiste bos en ontstaan een mooie uniforme bos. Door deze unieke sorteeraanpak krijgt iedere roos de maximale waarde

Ontwikkeling

IRISS is een productontwikkeling op initiatief van 4More Technology B.V. en is mede gefinancierd door de Stichting HagelUnie en Technologiefonds Tuinbouw. TechNature B.V. heeft de projectleiding van de ontwikkeling verzorgd en heeft tevens het knopcamera systeem ontwikkeld. De steelcamera is ontwikkeld door Aris B.V. De bediening is onwikkeld door TK-AgroTech.

Geïnteresseerd in een samenwerking?